Rabagast Film lagde dokumentar i forbindelse med 20-års markeringen av drapet på Benjamin Hermansen

“Fremdeles like aktuelt å bekjempe rasehat”

Gabriel Correa – Melahuset

26. januar er det 20 år siden Benjamin Hermansen ble drept av en nynazist på Holmlia i Oslo. 20-årsmarkeringen av hendelsen vil vare hele 2021 og starter med lansering av en kort dokumentarfilm på dagen det skjedde. 

Benjamin hadde norsk mor og ghanesisk far og ble drept på grunn av hudfargen sin, bare 15 år gammel. Han var et tilfeldig offer for en kalkulert handling. På dagen 20 år senere, markerer Melahuset og Benjamins Minnefond hendelsen med en kort dokumentar regissert og produsert av Rabagast Film.

— Vi har ennå et stykke igjen å gå før rasisme og rasehat er utryddet. Derfor vil vi hedre Benjamins minne og fortsette kampen mot rasisme gjennom emneknaggen #glemikke, sier Gabriel Correa, prosjektleder på Melahuset.

Kampanjen er ment å vare gjennom hele 2021 med ulike bidrag og aktiviteter for å sette lys på temaet.

Rasismen lever dessverre også i 2021 

Kortfilmen, produsert og regissert av Kyrill Dementiev, gir en sober og naken framstilling av kompiser, familie og bekjentes minner fra dagen og årene i etterkant.

— Vi ønsker å fortelle historien om Benjamin. Gjennom denne filmen kan vi minne folk på hvor viktig det fremdeles er å bekjempe rasisme. Budskapet er jo det samme som for 20 år siden, bare sett med 2021-øyne, sier Gabriel Correa i Melahuset.

Kyrill Dementiev

— Det er viktig at denne filmen blir sett. Da Benjamin døde fantes ikke sosiale medier. Nå ser vi at disse kanalene er med på å polarisere og dels fyre opp under fremmedfrykt, så temaet er i mine øyne mer aktuelt enn noen gang, sier Kyrill Dementiev, daglig leder i Rabagast Film som ble etablert under Comify-paraplyen i 2020.

Saken om Benjamin engasjerer utover landegrensene. 

Benjamin Hermansen ble beskrevet som et naturlig midtpunkt, en som var opptatt av rettferdighet og som virkelig så dem rundt seg. Han hadde mange venner, en del av dem profilerte, deriblant Omer Bhatti, kjent som artist og nær venn av avdøde Michael Jackson.

— Michael var opptatt av å bekjempe rasisme og endte opp med å dedikere sin siste plate til Benjamin. Det var utrolig stort, forteller Omer Bhatti.

Filmen ble lansert på mela.no 26.januar.

Rabagast Film har laget en film fri for arkiv-materiale og skapt en ikke-tabloid fremstilling av en hvit drapsmann og et svart offer. Den er strippet for forstyrrende elementer og laget i svart hvitt for å oppnå en følelse av tidløshet.

— Vi ville lage en sober film som i sin enkelhet forteller historien fra personlige ståsted. Og at rasisme fremdeles rammer så brutalt. Historien handler om rasehat og frykt, men også om kjærlighet og et brennende engasjement for mennesker i dag og for 20 år siden, sier Kyrill.

Filmen kan sees på www.mela.no og Melahuset sin YouTube-kanal: https://www.youtube.com/watch?v=ZT8IdR6sefI&feature=emb_logo

Foto:

  1. Khalid Salimi
  2. Kyrill Dementiev , Rabagast Film
  3. Omer Bhatti

For ytterligere informasjon:

Kyrill Dementiev, kyrill@rabagastfilm.no 

Leave a Comment